Week van de Schooltuin 2024

Caribbean 8 – 12 april 

Schooltuin of geen schooltuin… Van 8 tot en met 12 april 2024 kunnen álle scholen en schooltuinondersteuners meedoen aan de Week van de Schooltuin. Samen zetten we de schijnwerpers op het belang en het plezier van schooltuinieren. Dit jaar onder het motto Hieper de Pieper, graaf eens wat dieper!

Tijdens Week van de Schooltuin staat voor ons de zoete aardappel centraal.

Waarom een schooltuin?
Schooltuinieren draagt bij aan een gezonde samenleving. In de schooltuin ontwikkelen kinderen een gezonde smaakvoorkeur, ook dragen schooltuintjes bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezonde voeding en zorgen ervoor dat kinderen gezonde en duurzame keuzes maken.
De sociale aspecten krijgen hier ook volop de aandacht: samenwerken met klasgenoten, geduld hebben en verantwoordelijk nemen.

Muriel’s Kitchen Foundation zet zich al jaren in op Curacao om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groente en fruit, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. De schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen.
Om dit te stimuleren hebben wij vorig schooltuin jaar meer dan 25 toolkits afgeleverd bij scholen voor meer dan 400 leerlingen om deel te nemen aan De Week van de Schooltuin! Dit jaar gaan jullie zelf aan de slag met de zoete aardappel. In het Caribisch klimaat heeft onze batata dushi het erg naar de zin, dus ga aan de slag met je klas en vraag de lesbrief hieronder aan!

Hoe groeit het nu verder?
Veel van jullie hebben alle zaadjes al geplant en bij sommigen zijn de zaailingen al zover dat deze kunnen worden overgepot naar een groter bakje of in de grond geplant kunnen worden. Op onze socials delen we regelmatig instructie filmpjes om het overpotten makkelijker te maken.
Ook de zoete aardappel moet, zodra deze wortels en uitlopers vormen, de volle grond in, of in een grote pot of zelfs emmer!

Als de zaadjes niet opkomen, of de batata dushi geen uitlopers geeft, of je gewoon wel een paar extra groene vingers kan gebruiken bij je schooltuin dan kan je altijd even contact met ons opnemen!
We maken graag een afspraak om langs te komen met advies en eventueel materiaal. Voor ons is het belangrijk dat de zaadjes en de plantjes goed verzorgt worden en dat we de kennis van het schooltuinieren kunnen overdragen.

Hieper de Pieper, graaf eens wat dieper!

Tijdens Week van de Schooltuin 2024 staat voor ons de zoete aardappel centraal. In deze lesbrief leer je meer over de afkomst, groeiwijzen en hoe je de zoete aardappel het beste zelf kan kweken in het Caribisch klimaat.

Found something interesting ?