Categories
Workshops

Jamie Oliver’s Hummingbird Cake

Feest!
Want in september 2014 is Jamie Oliver’s Food Revolution al 2 jaar wereldwijd actief, een mooie reden om een speciale cake te bakken. Dit recept komt uit Jamie’s nieuwste boek: Comfort Food.

Hummingbird Cake
Hummingbird Cake (foto: David Loftus)

De bananen en verse ananas zijn heerlijk zoet op Curacao, dus in dit recept hebben we de hoeveelheid suiker aangepast, de originele hoeveelheid suiker staat tussen haakjes in het recept. In de workshops hebben we het beslag verdeeld over een muffin tray, zodat de cakejes eerder klaar waren en we er allemaal een paar mee naar huis konden nemen. Het recept blijft het zelfde, alleen de baktijd moet je iets aanpassen: 20 – 25 minuten.

Hummingbird Cake instructies
Hummingbird Cake instructies

Wat heb je nodig:
– 2 grote taart vormen van +/- 23 cm
– Grote kom
– zeef
– vork
– kleinere kom om de banaan in te prakken en olijf olie, de eieren, en vanille extract bij te doen
– snijplank en een mes voor de pecan noten
– een mixer
– koekenpan

Ingredienten voor Hummingbird Cake:
250ml olijf olie, plus een beetje extra voor invetten
350g zelfrijzend bakmeel
1 theelepel gemalen kaneel
200g (350g) (riet)suiker
4 medium rijpe bananen
3 plakken verse ananas of 1 x 425g blikje ananas stukjes
2 eieren
1 theelepel vanilla extract
50g pecan noten.

Ingredienten voor de icing:
400g poeder suiker
150g ongezouten boter (op kamer temperatuur)
200g roomkaas
2 limoenen

Ingredienten voor de Brittle:
100g witte suiker
50g pecan noten

Verwarm de over voor op 180ºC.
Vet twee ronde bakvormen van 23cm in met boter.
Zeef de bloem en kaneel in een beslag kom en voeg de suiker en een snuf zeezout toe.
Pel de bananen en prak ze met een vork fijn in een ander bakje.
Giet de ananas af en snij deze in kleine stukjes, als je verse ananas gebruikt kan je ongeveer twee a drie ringen gebruiken.
Combineer de banaan, ananas, olijf olie, eieren en vanilla extract in een grote kom, goed doorroeren zodat alles een mooi beslag wordt. De pecans fijnsnijden en toevoegen tot het beslag.
Verdeel je beslag vervolgens over de twee bakvormen, en bak ze voor ongeveer 35 tot 40 minuten, of totdat ze mooi gerezen en goudbruin gebakken zijn. Laat het goed afkoelen.

In de tussentijd kan je de icing maken. Voeg de gezeefde poedersuiker toe aan de boter en mix het met een electrische mixer tot het een crèmige substantie is. Voeg de roomkaas toe en de fijn geraspte limoen schil, en het paar druppels limoensap. Niet te lang mixen! In de koelkast bewaren tot je het nodig hebt.

Nu de brittle: Neem een koekenpan met dikke bodem en zet de pan op een medium vlam. Voeg de poedersuiker en een drup water toe en schud de pan af en toe, niet roeren! Af en toe omschudden zodat de suiker mooi oplost en het uiteindelijk een goudkleurtje krijgt.
Voeg de pecans en een snufje zout erbij, even weer omschudden en giet het op een stuk bakpapier. (voor een nog betere omschrijving kijk ook even op jamieoliver.com/how-to)
Als het eenmaal afgekoeld is kan je het in kleine stukjes slaan, je hebt ongeveer de helft nodig voor de cake.

Nu gaan we de cake opbouwen, neem 1 cake helft en besmeer het met de helft van de icing, vervolgens neem je de andere helft en die leg je bovenop de icing.

Besmeer de bovenste laag van de cake met de rest van de icing en decoreer deze met de brittle, je kan er ook wat prachtige eetbare bloemetjes op doen, het is natuurlijk wel de Hummingbird cake.

Hummingbird Cake
Hummingbird Cake (foto: David Loftus)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *